opvolgend pelotonscommandant


opvolgend pelotonscommandant 1.0

((vooral) in Nederland)

iemand (een onderofficier, vaak een sergeant-majoor), die de pelotonscommandant (een officier, meestal een luitenant of kapitein) in rang opvolgt, samen met hem de leiding over het peloton heeft en hem desgewenst vervangt; plaatsvervangend pelotonscommandant
Ook afgekort tot OPC.

Algemene voorbeelden


De PC wordt bijgestaan door de opvolgend pelotonscommandant (OPC), meestal met de rang van sergeant-majoor.

http://nl.milpedia.org/wiki/Peloton,

Als pelotonscommandant ben je maar een klein deel bezig met tactisch aansturen van je peloton. Een belangrijk gedeelte van je werkzaamheden bestaat uit personeelszorg. Je bent verantwoordelijk voor het peloton, dit vraagt veel tijd, aandacht en begeleiding. Je staat hier niet alleen voor. De opvolgend pelotonscommandant is veelal een ervaren onderofficier. Deze twee samen vormen de pelotonsleiding.

http://jobstories.nl/pelotonscommandant/

Sergeant-majoor Rob Pander blijft iets achter op zijn oprukkende peloton en slaat vanaf een heuveltje de kwieke overrompeling gade. Eerst schakelen de mariniers enkele kleine verzetshaarden uit en vervolgens stoten ze door naar het laatste bastion. 'Niet te kwistig met die munitie en verleg tijdig je sector', schreeuwt de opvolgend pelotonscommandant zijn mannen toe.

http://www.mindef.nl/faq/,